nu te zien

Wisselexposities

Expositie Kleren maken 't kind

Vanaf eind mei 2017 is de expositie 'Kleren maken 't kind' op de galerij te zien en te beleven.

Kleding kleurt je identiteit en laat zien bij welke groep je hoort. Dat geldt ook voor de kinderen van Neerbosch. De Weesinrichting onderscheidt zich van andere weeshuizen, omdat de kinderen hier geen uniform dragen. De kleren worden geschonken of gemaakt in de eigen kleermakerij. In de loop van de twintigste eeuw neemt de diversiteit van de kleding toe.

In de expositie wordt het historische verhaal van het kinderdorp Neerbosch gespiegeld aan het werk van de Nijmeegse fotografe Annie van Gemert. Haar foto’s vertellen het beeldverhaal van schooluniformen in het onderwijs in Vlaanderen. De foto’s vormen een groot contrast met de diversiteit aan kleding met historische kleding-tijdlijn van Neerbosch.

Kinderen die op bezoek komen, kunnen kleding van toen passen, er zijn klompen, schorten, mutsjes en petten.

Expositie 'De oorlog door kinderogen 'Westerbork - Neerbosch’

Vanaf 22 oktober 2016 is er een nieuwe tijdelijke tentoonstelling te zien in de kelder van hetVan ‘t Lindenhoutmuseum.

De oorlog, holocaust en bevrijding vanuit het perspectief van het kind: een spannende tijd, vol avontuur en ook met angstige momenten. Samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Druk geweest in Neerbosch. Een eeuw drukken en uitgeven in de Weesinrichting
(1870-1965)

Vanaf 5 juli 2015 is op de galerij de nieuwe expositie. Op de 10 panelen, is per paneel één foto, één tekst en één object. Deze panelen verbeelden het verhaal van de Neerbossche drukkerij.

Het erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland is een passend moment om de drukkerij van de weesinrichting in de schijnwerper te zetten. De Neerbosch’ drukkerij behoorde rond 1900 tot de drie grootste in Gelderland. In grote oplages werden boeken en tijdschriften gedrukt die door heel Nederland werden verspreid. Veel weesjongens leerden er het drukkersvak. Naast een kijkje in de oude drukkerswereld laat de tentoonstelling het vele werk van de uitgeverij en de drukkerij van de weesinrichting zien: de indrukwekkende reeks boeken, tijdschriften, zangbundels, almanakken en kalenders voor zowel jeugd als voor volwassenen. En het is allemaal ‘hands on‘ door te bladeren in een knusse analoge leeshoek!

Daar zit muziek in. Daar moet je wezen!

Wisselexpositie in de museumzaal.
In totaal acht panelen wordt het Neerbossche muziekverleden verbeeld. Aanleiding voor deze expositie zijn de Weezenkapelconcerten. De expositie gaat over het koor, de dirigent, de fanfare, de muziektent, de bladmuziek en het orgel. De Neerbossche zangbundels kwamen van de eigen drukkerij/ uitgeverij. Neerbosch had zelfs haar eigen 'Neerbosch' volkslied'.

En als u heel stil bent hoort u in de Weezenkapel de kinderen nog zingen.

Kinderen, oorlog en bevrijders

Vanaf 14 september 2014 tot juli 2015 is op de galerij de expositie: 'Kinderen, oorlog en bevrijders, Weesinrichting Neerbosch 1944 - 1945'. Op de 10 panelen, is per paneel één foto, één tekst en één object. Deze panelen verbeelden het verhaal van de Neerbossche kinderen in bevrijdingstijd. Hier aan ten grondslag lagen dagboeken, plakboeken en materiaal uit het archief van de Weesinrichting Neerbosch. De kleinzoon van het toenmalige hoofd van de Neerbossche drukkerij heeft het dagboek van zijn opa in bruikleen gegeven. Dit indrukwekkende 'dagboek 1940 -1945' bestaat uit twee delen en doet uitgebreid verslag van zowel wereld- als Neerbosch nieuws.

Maart 2014 expositie: Een Ivens-doosje met 16 Neerbossche prenten

Nijmeegse hoffotograaf Wilhelm Ivens fotografeerde regelmatig op de Weesinrichting Neerbosch. Op 19 mei 1895 bezocht koningin-regentes Emma de instelling, zij kreeg een souvenierdoosje aangeboden met 16 Neerbossche Ivens-prenten. Het Koninklijk Huisarchief in Den Haag bevestigde de correcte foto’s die in het blauwgroene doosje thuishoren.

Zichtbare Kind

Het Van 't Lindenhoutmuseum herbergt duizenden unieke verhalen van kinderen. Die kinderen zijn nu meer zichtbaar in de presentatie. De Neerbossche kinderen en hun verhaal komen tot leven, om meer een ervaringsmuseum te realiseren. Het zichtbare kind is een rode draad in alle nieuwe uitingen, presentatievormen en projecten.
• Op een van de panelen in het museum is nu de tentoonstelling '1863 - 2013 Kinderen van Neerbosch' te zien. In 15 stappen is er een overzicht van 150 jaar geschiedenis van Kinderdorp Neerbosch te zien. Ter gelegenheid van deze tentoonstelling en het 150 jarig bestaan is er ook een museumgids met dezelfde titel uitgegeven.
• De wisselexpositie 'Wonen op Neerbosch' geeft een beeld over het leven van de kinderen in en om de oude paviljoens en de honingraatpaviljoens in verschillende tijden.

Hoezo Boefjes!

In een van de vitrines is een expositie te zien met als thema "Hoezo Boefjes". Het gaat over straffen in de loop der tijd. Onder andere te zien zijn in beslag genomen attributen, strafregisters en pedagogische boekwerkjes.