interieurmuseum

Wat is er te zien?

Een uitgebreide vaste collectie met een dwarsdoorsnede van het dagelijks leven in Neerbosch door de jaren heen. Daarnaast zijn er wisselexposities, archieven en documentatie. De monumentale kapel zelf is ook een bezoek waard.

De vaste collectie

Het museum is een herinneringsplek en belevingsplek van 150 jaar zorg voor kinderen die hun jeugd deels op Neerbosch hebben doorgebracht. Een unieke plek in Nederland, waar zowel weesjongens als -meisjes van voornamelijk protestant-christelijke afkomst uit het hele land werden opgevangen. Ze kwamen terecht in een zelfvoorzienend wezendorp waar rond 1890 maar liefst 1100 kinderen woonden. Het Van 't Lindenhoutmuseum is sinds 1999 gehuisvest in een Rijksmonument, de Wezenkapel uit 1882. Naast een historisch overzicht vindt men gereedschappen uit de werkplaatsen, uitgaven van de drukkerij, leermiddelen, meubels, prenten, schilderijen en foto's. Ook brengen tal van verhalen en documenten een levendig beeld van het leven van de kinderen in Neerbosch. Een grote maquette geeft een goed beeld van Neerbosch rond 1962. Tijdens de openstelling worden historische fotoseries en films vertoond.

Het museum is vernoemd naar de stichter en directeur van de Weesinrichting Neerbosch Johannes van 't Lindenhout. Weeskinderen, voogdijkinderen en kinderen in de knel zijn vanaf 1867 bewoners in het wezendorp. Op het terrein zijn nog steeds enkel bijzondere jeugdzorginstellingen gevestigd.

De hal

Vanaf mei 2014 wordt u bij binnenkomst van het museum verwelkomd door de kinderen van Neerbosch. Een grote foto van Neerbossche kinderen beslaat de rechter muur en door middel van geluidsfragmenten waant u zich meteen in de wereld van het kinderdorp.