Beeldengroep met wezen

De collectie

Het museum geeft een historisch beeld van de opvang van wezen in foto's, tekeningen, schilderijen, maquettes, teksten, documenten, gebruiksvoorwerpen, objecten, speelgoed, kleding, uitzetkisten, enz...

In totaal ruim 750 items. Dat kan variƫren van een opstel van een bewoner op school geschreven onder de titel "Mijn leven op Neerbosch" of een "uitzetkist" die een jongere meekreeg als hij of zij op 18-jarige leeftijd de wereld introk. Getracht wordt om oud-bewoners van Neerbosch cq. hun nakomelingen te bewegen nog in particulier zijnde voorwerpen of documenten af te staan aan het museum.
Kijk ook op de uitgelichtpagina met enkele fraaie stukken.

Boeken en tijdschriften

Ook zijn er veel kranten, boeken en tijdschriften. Vanaf 1870 konden de wezen letterzetter, drukker en of binder op de drukkerij. De vele honderden uitgaven maken deel uit van de museumcollectie. Een gedeelte is digitaal toegankelijk.

Archief

Het museum heeft een archief waarin een veelheid aan stukken van het oude Neerbosch is ondergebracht. Zo zijn er de dossiers van de wezen, die voor nabestaande op vandaag zeer belangrijk zijn om de eigen familiewortels na te gaan. Het betreft het historisch archief van de weesinrichting, maar ook de jeugdzorginstellingen die de Stichting Lindenhout recenter onder haar hoede kreeg. Zie verder Archief.

Foto's en films

Het museum beschikt over duizenden foto's, dia's, glasnegatieven, geluids- en filmmateriaal. Uniek is de collectie foto's van bewoners van Neerbosch uit de 19e eeuw. Belangrijk ook zijn de reeks foto's die de fotografen Wilhelm Ivens (1849-1904) en Cas Oorthuijs (1908-1975) van Neerbosch maakten. De hele collectie wordt thans geĆÆnventariseerd en (deels) gedigitaliseerd.

Museumregistratie

In het kader van de museumerkenning wordt de collectie beschreven volgens het Adlib programma. Deze registratie geeft ons tevens de gelegenheid opnieuw aandacht te schenken aan de indeling in deelcollecties en aan de beschrijving van de cultuurhistorische waarde van de collectie en de verschillende onderdelen daarvan.